Fryslân DOK: Skûtsjesilen: traditie of topsport?

Fryslân DOK: Skûtsjesilen: traditie of topsport?

 

Skûtsjesilen: traditie of topsport?

Het is een van de meest traditionele sporten die Nederland kent: het skûtsjesilen. Een zeilrace tussen oude vrachtschepen die al sinds 1945 gehouden wordt op de Friese meren.

Maar het skûtsjesilen is geen museumsport en wordt de laatste jaren steeds professioneler. Schipper en bemanning beginnen bijvoorbeeld al in het vroege voorjaar met de training. Daarbij worden ook steeds meer moderne hulpmiddelen zoals GPS gebruikt. Sommige schippers halen zelfs trainers van buiten het skûtsjesilen om hun team beter te maken.

Presteren wordt steeds belangrijker bij het skûtsjesilen. En niet zonder gevolgen. Schippers krijgen sneller de wacht aangezegd als de resultaten tegenvallen. Zo versleet het skûtsje van Langweer in korte tijd meerdere schippers. Een topsportmentaliteit die je eigenlijk niet zou verwachten bij zo’n traditionele sport. Sommigen zien het zelfs als een bedreiging van het skûtsjesilen.

Fryslân DOK: Skûtsjesilen: traditie of topsport?

Zondag 29 juni om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 28 juni om 10:25 uur en zondag 29 juni om 15:30 uur op Nederland 2.

Interview Thewis Hobma en Pieter BultSkûtsje Eernewoude wint jubileumwedstrijd Ljouwerter Skûtsje

WAT WORDT JOUW VERHAAL?

LATEN WE EENS AFSPREKEN