Scheepswerf O.H. van der Werff

Scheepswerf O.H. van der Werff

In het kader van de dvd “skûtsjesilen”was de Filmploeg.nl aanwezig op de scheepswerf O.H. van der Werff om de authentieke manier van het klinken van de klinknagels voor een bûtenstfallaatster skûtsje op te nemen.
Daarnaast kregen we van mastenmaker Klaas Adema spontaan de mogelijkheid om de binnenkant (roefje) van een authentiek skûtsje te filmen, onze dank hiervoor.

Klinknagel

Een klinknagel is een bevestigingsmiddel, bestaande uit een metalen pen die voorzien is van een verdikt uiteinde; de zetkop. De meest toegepaste klinknagels hebben een ronde bolle of een verzonken zetkop. De kop die erop wordt geklonken heet de sluitkop, ook deze kan bol of plat uitgevoerd zijn.

De steel van de klinknagel moet iets langer zijn dan de gezamenlijke dikte van de aan elkaar te bevestigen delen. Bij het klinken wordt het uiteinde van de klinknagelsteel met een hamer plat geslagen, de andere kant wordt hierbij tegengehouden. De geklonken kop wordt nabewerkt met een snapper, waardoor een fraaie gladde sluitkop ontstaat. Bij het verzonken klinken, wordt het gesoevereinde gat geheel gevuld met het materiaal van de gestuikte klinknagel, dit geeft extra houvast. Grote klinknagels worden eerst gloeiend heet gestookt. Tijdens het slaan wordt de klinknagel dikker en korter, waardoor deze zich in het gat vastzet. Tijdens het verder afkoelen krimpt de

klinknagel en trekt de delen nog strakker tegen elkaar.

Interview Ingeborg Posthuma CIOS WatersportPromo H.V.Cometas Leeuwarden

WAT WORDT JOUW VERHAAL?

LATEN WE EENS AFSPREKEN